Ærlighed skabte fællesskab i Skovvænget

Den gode snak er vigtig, mener foredragsholderen Frederik Svinth, der forleden gæstede boligområdet omkring Skovparken og fik beboerne til at fortælle livshistorier og små hemmeligheder til hinanden.

 Snak 1

Den gode ærlige snak er vigtig, mener foredragsholderen Frederik Svinth, der forleden gæstede boligområdet omkring Skovparken og fik beboerne til at fortælle livshistorier og små hemmeligheder til hinanden.

- Hvad betyder mest for dig?

- Min kæreste. Hun forstår mig.

- Hvordan oplever du det?

- Vi er virkeligt gode til at snakke sammen.

En samtale blandt en lille gruppe mennesker bevæger sig på kanten mellem det personlige og det private. Uforbeholdent og inderligt, ja til tider skrøbeligt for den, der fortæller. Og det selvom personerne ikke kender hinanden særlig godt i forvejen. Alle er de beboere fra Skovvænget, Skovvejen og Skovparken, og de deltager i spillet SNAK. De 10 mennesker, der er forsamlet i Skovvængets fælleslokale denne eftermiddag, er kort sagt i færd med et forsøg: at spille gode relationer frem.

- Hvad drømmer du om?

- Jeg drømmer om at blive slank.

- Hvorfor?
- Jeg er træt af at fylde for meget. Og jeg er allerede begyndt at lave min kost om.

En spirende samhørighed breder sig omring bordene i takt med, at spillet skrider frem. Spillets ophavsmand smiler, for det er netop formålet med kortspillet. SNAK er skabt af Frederik Svinth, der er foredragsholder, iværksætter, kaospilot og kreativ konsulent.

- Spillet giver mulighed for at pakke vores fordomme over for hinanden væk, og se hinanden som de hele mennesker, vi er, fortæller Frederik Svinth, der bor i Århus, men denne dag har lagt vejen forbi boligområdet i Kolding for at fortælle om, hvordan mennesker skaber gode relationer.

Vi har mere til fælles end vi tror

- Ensomhed kommer an på kvaliteten af dine relationer. Man kan sagtens være populær og ensom. Det ville jeg gøre noget ved, og jeg gik derfor i gang med at udvikle den gode samtale, og jeg bilder mig selv ind, at jeg efterhånden har skabt mig en viden, som er værd at dele. Hvordan får man gang i en god snak? Hvordan er en god samtale bygget op, siger Fredrik Svinth.

Omkring bordene i Skovvænget er samtalerne i fuld gang og principperne bag spillet afprøves ved at beboerne på skift skal svare på et af spillets spørgsmål.


- Hvad er det værste du har gjort?

- Jeg skulle engang passe på min lillebror, og så glemte jeg ham på en legeplads, fordi jeg pludselig ville hjem. Jeg kom først i tanker om det om aftenen, da vi skulle i seng, og han manglede. Han var tre, og jeg var fem. Vi fandt ham heldigvis igen hurtigt, men det sidder stadig i mig.

- Vi fordømmer det, vi ikke forstår. Men hvis vi finder ud af, hvad der ligger inde bag facaden, forstår vi hinanden bedre. Der ligger jo et liv, der bestemmer hvorfor, vi gør det, vi gør. Og hvis vi oven i købet stiller os lidt sårbare overfor hinanden, så giver det os den største følelse af at være forbundet. At føle os udvalgt. Evnen til at elske og forbinde sig til andre mennesker er direkte forbundet med at gøre sig sårbar, uddyber Frederik Svinth.

- Hvem betyder mest for dig i familien?

- Det gør min mor. Hun har altid været der for mig, når jeg har haft brug for det.

- Jeg behøver ikke at spørge mere… Jeg ved præcis, hvad du mener.

Noget kunne tyde på, at de meget personlige spørgsmål virker efter hensigten:

- Jeg har lært min sidemand og samtalepartner meget bedre at kende. Og vi har drøftet forskellige af ordene i spillet undervejs. For eksempel værdighed. Det er noget med respekt mellem mennesker og at man føler, man er værd at holde af, siger en af beboerne.

Der ser ikke ud til at herske tvivl blandt deltagerne. De dybe samtaler har givet beboerne omkring bordene en større følelse af fællesskab. Efter denne sommerlige eftermiddag i Skovvænget kender de hinanden lidt.

 

 

Tekst og foto af Tor Stenstrop

Email

For- og efternavn:
By: